Coś na szybki i zdrowy obiad lub jako dodatek do dania głównego. Zainspirowałam się indyjską kuchnią gdzie robią tą sałatkę na bardzo ostro z jalopeanos lub płatkami chilli i kurczakiem (opcjonalnie) więc można eksperymentować.
Składniki:
- garść szparag
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 młodych ziemniaków (lub 2 duże)
- puszka cieciory
- łyżka jogurtu naturalnego
- przyprawy (pieprz cayenne, bazylia, oregano)
1. Szparagi kroimy na 2cm kawałki (po odcięciu białej dolnej części) i układamy na brytfannie pokrytej papierem do pieczeni. Cebule kroimy na drobno i posypujemy szparagi. Czosnek w skórce kładziemy z boku na brytfannie i wszystko pieczemy ok 15 min w temperaturze 180 stopni.
2. Ziemniaki gotujemy w skórce, obieramy i kroimy na małe kawałki.
3. Cieciorę z puszki cedzimy, wrzucamy do miski razem z ziemniakami, pieczonym szparagami i cebulą. Czosnek obieramy i kroimy na drobniutkie kawałeczki. Do warzyw dodajemy czosnek, jogurt i przyprawy. Można dodać świeżą bazylie lub oregano. Wszystko dokładnie mieszamy i sałatka gotowa. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz