sobota, 13 kwietnia 2013

Fast Food Kills! Dlaczego uwielbiamy fast foody czyli uzależnienie od niezdrowego jedzenia!



Na wstępie napisze NIE JESTEM ŚWIĘTA! Był taki czas w moim życiu kiedy dzień w dzień po pracy zachodziłam po drodze do domu do któregoś z fast foodów (zazwyczaj był to Mac Syf) i brałam burgera na droge... Były to moje pierwsze miesiące w Irlandii z pierwszymi poważnymi w moim życiu zarobionymi pieniędzmi więc chciałam spróbować tego, czego w Polsce odmawiałam sobie ze względów przedewszystkim finansowych. Jak na tym straciłam? Pracując po 50-70h tygodniowo, mieszkając w apartamencie z Francuzem, Hiszpanem i Irlandczykiem w którym kuchnia wyglądała jak by nie było dostawy wody przez ostatnie 20 lat, jadlam w pracy lub 'na mieście'... Skutek? Przytyłam 25kg w 6 miesięcy ale czy to nie był wystarczający szok dla organizmu i psychiki?? Oczywiście że nie!


Zawsze zastanawiało mnie dlaczego ludzie którzy 'doprowadzają się' do wagi rozmiarów XXL nie zrobią czegoś ze swoim życiem i nie zmienią diety lub wprowadzą więcej wysiłku fizycznego? Z prostego powodu. Są oni uzależnieni od jedzenia które wyniszcza ich z kazdym kolejnym kęsem! I ja również byłam... Palilam kiedyś papierosy i rzucałam je wiele razy więc wiem jak czuje sie człowiek 'na głodzie' ale kiedy powiedziałam sobie STOP codziennym pysznym fryteczkom i kanapeczkom + diet coke oczywiście :D pierwszy raz poczułam prawdziwe uzależnienie od jedzenia. Pierwsze 3 dni bez Chicken Burgera z Mac Syfa lub kurczaczków w sosie słodko kwaśnym były dla mnie katorgą! Czułam sie jakbym była na kacu po tygodniowym przedawkowaniu Absyntha lub Royala a mój organizm i moja podswiadomość krzyczała BURGERA tylko jednego dzisiaj i od jutra już nie będziesz ich jeść!!! Niestety nabrałam sie na to wiele razy... W moim przypadku walka z fast fodami trwała około 2 lat. Po 6 miesiącach żywienia w Mac Syfie, Burger Kingu, Abrakebabra itp przeniosłam swoje okropne nawyki żywieniowe na następny poziom : KEBABY, CHIŃCZYKI, PIZZE... Tym właśnie zajada się człowiek szukający pocieszenia w jedzeniu... Po 2 latach obżerania sie Fast Foodami zaczęłam stopniowo uczyć sie gotować w domu i chyba wtedy zaczełam rewolucje i walkę z moją podświadomością która dyktowała mi menu na cały tydzien... Dziś na samą myśl robi mi sie niedobrze, chociaż jak już pisałam świeta nie jestem i raz na kilka miesięcy pozwole sobie na kawałek pizzy, wegetariańską chinszczyzne lub Falafela (vege Kebab).

A co dokładnie może stać sie z nami kiedy opieramy naszą diete głównie na Fast Foodach? Pamietacie film Super Size Me?


Morgan Spurlock jest pomysłodawcą eksperymentu żywieniowego któremu się poddał i przedstawił w dokumencie 'Super Size Me'. Mieszkając ze swoją partnerką veganką, która sama przygotowywała posiłki w domu, postanowił przez 30 dni żywić się wyłącznie Fast Foodami od rana do wieczora. Przez 30 dni przytył 12 kilogramów... Ale to jeszcze nic... Pojawiły sie u niego dolegliwości żołądka których nigdy wcześniej nie odczuwał, czuł sie ociężały i narzekał na bóle głowy. Skarżył sie również na zły nastrój i spadek libido. Po 30stu dniowym eksperymencie jego wyniki badań wskazały wzrost cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Czy zgodzilibyście sie brać udział w takim eksperymencie? na początku brzmi świetnie ale po 30 dniach już nie tak bardzo...


Wróce jednak do uzależnienia od jedzenia... Okazuje sie że jest wiele czynników które skłaniają nas do sięgania po Fast Foody. Jednym z nich jest brak snu. Niedospanie pobudza część mózgu odpowiedzialną za odczuwanie przyjemności, mózg nakazuje nam szukać energii dlatego właśnie najczęściej sięgamy po pizze czy hamburgera. A co sie dzieje kiedy po długiej nieprzespanej nocy lub przepełnionej ogromnymi ilościami alkoholu myślimy o posiłku który w jakiś sposób pomoże nam z tym okropnym dźwiękiem tupających stóp? Po co zazwyczaj sięgamy na kacu? Odpowiedź brzmi : Tłuste jedzenie.
Niestety nasz organizm to nie jedyny skutek sięgania po niezdrowe jedzenie. Koncerny spożywcze zarówno jak i koncerny farmaceutyczne muszą zarabiać, a najlepiej sprzedaje sie na świecie pożywienie i wyroby farmaceutyczne (jedno nakręca drugie). Coraz więcej firm produkujacych żywność dodaje do swoich wyrobów substancje poprawiajace smak i cukier... Tak własnie duże ilości zawartego w pożywieniu cukru lub kombinacji cukru z alkoholem sprawiają że pobudzamy punkt rozkoszy w mózgu i sięgamy po coraz większe jego ilości. Ale co ma cukier do salatki z Mc Donalda lub Kebaba u miejscowego Turka? Bardzo duzo! Okazuje sie że w zwykłej sałatce (nie wliczając już wystarczająco słodkiego majonezu) znajduje się okolo 1/3 szklanki cukru. A my wybieramy tą opcje myśląc że jest to najbardziej zdrowe co możemy znaleźć w ich menu...

Najlepszym rozwiązaniem było by kupowanie jedynie świezych owoców, warzyw czy mięs i ryb od miejscowych rolników, ale nie zawsze niestety mamy do tego warunki, pieniądze czy czas. Na co zatem powinniśmy zwracać szczególną uwage kupując gotowe dania w sklepie lub w połowie przygotowane posiłki Instant? Oto lista substancji zawartych w jedzeniu. Następnym razem zanim wsadzisz do koszyka swój ulubiony gotowy obiad, sprawdź opakowanie!

Czytając skład produktów spożywczych pamiętajmy:
  • lista składników jest ułożona malejąco - od składnika, którego jest najwięcej w produkcie do tego, którego jest najmniej

  • im mniej składników tym lepiej, np. chleb powinien składać się z maksymalnie 4 składników: mąka, woda, zakwas, sól, ewentualnie ziarna

  • jeśli w składzie produktu jest dużo nazw, których nie znamy znaczenia – odłóżmy go z powrotem na półkę – nie kupujmy kota w worku

  • produkty jednoskładnikowe typu mąka, cukier nie muszą mieć składu na opakowaniu

  • produkty, dla których dany składnik jest istotny np. pomidory w zupie pomidorowej zawierają skład z ilością procentową tych składników.
Zanim przejde do konserwantów i barwników, chce wam życzyć zdrowego 2013 roku i oby nie takiego jak sexowne panie na załączonym kalendarzu :)




A teraz nasze kochane cyferki z których nic nie rozumiemy:

Konserwanty

E 200 nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 201 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 202 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 203 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 210 benzoesan, syntetyczny, (dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwnych, sałatek)Po jego spożyciu osoby wrażliwe, chorujące na astmę, katar sienny lub alergie skórne mogą odczuwać zaostrzenie stanów chorobowych. Odradza się częste spożywanie.

E 211 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu benzoesowego. Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 212 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu benzoesowego Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 213 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu benzoesowego. Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 214 Syntetyczniy,pochodna kwasu benzoesowego. Stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatach i innych wyrobach owocowo-warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. Odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśni.Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 215 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 216 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 217 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 218 - ester metylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego; reakcje alergiczne.

E 219 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 219 rakotwórczy (benzoesan estru metylu, p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne, syntetyczny)

E 220 niszczy witaminę B 12 (bezwodnik siarki, dwutlenek siarki, syntetyczny; w sokach owocowych i koncentratach, winie, suszonych owocach).Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 221 siarczyn sodu; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład

E 222 wodorosiarczyn sodu; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.

E 223 disiarczyn sodu (pirosiarczyn sodu); astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.

E 224 disiarczyn potasu, syntetyczny (zakłóca czynności jelit) Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.

E 226 Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 227 Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 230 Syntetyczny. Dozwolony tylko do zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów, skórek owoców cytrusowych . Stosowany także jako pestycyd. Zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową. .

E 231 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 230. Odradza się spożywania skórek owoców cytrusowych. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.

E 232 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 230. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.

E 233 Syntetyczny. Używany do spryskiwania skórek owoców cytrusowych i bananów. Stosowany także jako pestycyd (np. w uprawie ziemniaków i owoców pestkowych) oraz jako lek (np. przeciwko pasożytom jelitowy). Brak pełnych danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii.

E 234 - nizyna

E 235 - natamacyna (pimarycyna); podrażnienia nerek

E 236 nieszkodliwy (kwas mrówkowy, syntetyczny, dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych)

E 237 nieszkodliwy (mrówczan sodu, syntetyczny)

E 238 nieszkodliwy (mrówczan wapnia, syntetyczny)

E 239 Syntetyczny konserwant. Czasami stosowany do utrwalania serów Provolone. Śladowa jego ilości, tj. 25 mg na 1 kg sera, są dopuszczalna. Używany także jako środek do dezynfekcji skóry i dróg moczowych oraz jako środek konserwujący do kosmetyków. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 242 - ester dimetylowy kwasu pirowęglowego; podejrzany

E 249 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie. szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin)

E 250 szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin(wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy). Odradza się częste spożywanie.

E 251 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych)Syntetycznie produkowany konserwant. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie.

E 252 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych)) Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie.

E 260 nieszkodliwy (kwas octowy, syntetyczny lub fermentacyjny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 261 nieszkodliwy (octan potasu, syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 262 nieszkodliwy (dwuoctan sodu, datek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 263 nieszkodliwy (octan wapnia, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 270 nieszkodliwy (kwas mlekowy.U noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. Dotyczy to jednak tylko formy D(-) oraz DL kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt stosuje się tylko formę L(+).

E 280 Syntetycznie produkowany konserwant. Może zmieniać zapach i smak potraw. Dopuszczony do stosowania w paczkowanym, krojonym chlebie i opakowanych drobnych wyrobach cukierniczych – ciasta i herbatniki. Występuje naturalnie w niektórych gatunkach sera. Dopuszczony do użytku w krajach Unii Europejskiej. Odradza się częste spożywanie.

E 281 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.

E 282 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.

E 283 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.

E 284 - kwas borny; podrażnienie nerek

E 285 - boraks; podrażnienie nerek

E 290 - dwutlenek węgla

E 296 - kwas jabłkowy

E 297 - kwas fumarowy


Barwniki

E 100 nieszkodliwy (kurkumina, kurkuma z kłączy roślin tropikalnych; żółty, stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach).) Naturalny, roślinny, żółty barwnik z rozłogów rośliny Curcuma longa.

E 101 nieszkodliwy (ryboflawina, laktoflawina, witamina B2) żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach).Występuje w przyrodzie.

E 101a - ester fosforanowy ryboflawiny; nieszkodliwy

E 102 Odradza się spożywanie, syntetyczny; stosowany m.in. w napojach w proszku, esencjach owocowych, miodzie sztucznym. Może wywoływać alergie. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylsalicylowy) i astmatycy.

E 103 zabroniony

E 104 podejrzany, dodatek do wyrobów cukierniczych,syntetyczny, zielonkawo-żółty barwnik. Może wywoływać alergie. W testach na szczurach po podaniu czystej chinoliny obserwowano powstawanie nowotworów wątroby. Uwaga alergicy.

E 105 zabroniony

E 110 niebezpieczny,żółć pomarańczowa ;(dodatek do marmolady, żeli, gum do żucia, powłok tabletek).Może wywoływać alergie. W testach na zwierzętach przy podaniu dużych dawek stwierdzono powstawanie nowotworów nerek.

E 111 zabroniony

E 120 Naturalny, zwierzęcy barwnik czerwony. Pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti. Uważany za nieszkodliwy.

E 121 zabroniony

E 122 czerwony barwnik azowy, syntetyczny;(stosowany w dżemach i marmoladach wiśniowych, budyniach, lodach, polewach). Może wywoływać alergie. Uwaga alergicy.

E 123 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Dozwolony do stosowania tylko do dobarwiania win, alkoholi i ikry. W testach na zwierzętach stwierdzono jego wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach. Odradza się spożywanie. Uwaga alergicy.

E 124 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy.(dodatek do wędzonych ryb, cukierków pudrowych). Uwaga alergicy.

E 125 zabroniony

E 126 zabroniony

E 127 Syntetyczny, czerwony barwnik. Dozwolony do stosowania tylko do wiśni koktajlowych lub kandyzowanych, sałatek owocowych z dodatkiem wiśni. Osoby z problemami tarczycy powinny unikać artykułów spożywczych barwionych tą substancją.

E 128 - czerwień 2G

E 129 - czerwień allura; czerwony

E 130 zabroniony

E 131 Syntetyczny, niebieski barwnik. Uważany za nieszkodliwy.

E 132 Uważany za nieszkodliwy.Przy jednoczesnym podawaniu zwierzętom dużych dawek indygotyny i azotynu sodowego stwierdzono uszkodzenia materiału genetycznego. Połączenie takie może wystąpić w diecie np. szynka lub kiełbasa i barwione słodycze lub likiery.

E 133 - błękit brylantowy FCF; zielono-niebieski; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych

E 140 Naturalne, roślinne barwniki zielone, pozyskiwane z materiału roślinnego (lucerna, szpinak, wyciąg z pokrzywy itp.) Uważane za nieszkodliwe.

E 141 związek chlorofilowy- kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny modyfikowany; dodatek do groszku konserwowego.Uwazany za nieszkodliwy.

E 142 Syntetyczny, zielony barwnik. Dotychczas opublikowano niewiele wyników badań. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii

E 150 Naturalny, roślinny barwnik koloru brązowego. Otrzymywany przez podgrzewanie cukru bez dodatku kwasów lub zasad. Silnie barwiący, lekko słodzący. Uważany za nieszkodliwy

E 150a - karmel; brązowo-czarny; nieszkodliwy

E 150b - karmel siarczynowy; brązowy

E 150c - karmel amoniakalny; brązowy

E 150d - karmel amoniakalno-siarczynowy; brązowy

E 151 Syntetyczny, czarny barwnik azowy. (podbarwianie nieszlachetnych rodzajów kawioru) Uwaga alergicy.

E 152 zabroniony

E 153 Naturalna substancja otrzymywana przez suche zwęglanie surowca roślinnego. Dodawany m.in. do barwienia skórki niektórych rodzajów sera, w cukiernictwie. Uważany za nieszkodliwy.

E 154 - brąz FK; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych

E 155 - brąz HT; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych

E 160 nieszkodliwy (karetonoidy)

E 160a - karoteny (beta - karoten, prowitamina A); żółty; nieszkodliwy

E 160b - annaty; pomarańczowy; reakcje alergiczne

E 160c - kapsantyna; pomarańczowy

E 160d - likopen; czerwony; nieszkodliwy

E 160e - beta-apo-8-karotenal; pomarańczowo-czerwony; nieszkodliwy

E 160f - ester etylowy kwasu beta-apo-8-karotenowego; pomarańczowo-czerwony; niedopuszczony w Polsce

E 161 nieszkodliwy (ksantofil, karetonoidy, niedopuszczony w Polsce)

E 162 nieszkodliwy (betanina, betacyjany z buraków ćwikłowych, czerwień buraczana, naturalny; dodatek do przetworów owocowych)

E 163 nieszkodliwy (antocyjan), występuje w winogronach i jagodach - czerwonawy, naturalny; do napoi, konserw owocowych, słodyczy.

E 170 nieszkodliwy (węglan wapnia, biały; środek ścierny w pastach do zębów, kalcpiryna - substancja osłonowa)

E 171 (Syntetyczny, mineralny biały barwnik, dwutlenek tytanu, biały dodatek do gum do żucia, drażetek, past do zębów, ) Uważany za nieszkodliwy

E 172 Syntetyczne, mineralne żółte, czerwone lub czarne barwniki,żadko stosowany - dodawany do sztucznych osłonek kiełbas.Uważane za nieszkodliwe

E 173 Syntetyczny, srebrno-szary, mineralny barwnik (stosowany do dekoracji słodyczy). Podejrzewa się, że jest jednym z czynników powodujących chorobę Alzheimera. Osoby chore na nerki mogą nie wydalać aluminium.

E 174 Naturalny, mineralny, srebrny barwnik i konserwant. Dozwolony wyłącznie do stosowania w polewach słody- czy, dekoracji pralinek i do likierów. Może odkładać się w tkankach. Do zatruć dochodzi już przy podaniu kilku gram. Wydziela się bardzo powoli z moczem. Odradza się częste spożywanie.

E 175 Naturalny, mineralny złoty barwnik. Dozwolony tylko do dekoracji cukierków i czekoladek oraz do likierów. Może prowadzić do zaburzeń w obrazie krwi. Wysoka cena powoduje, że stosuje się je w małych ilościach. Odradza się częste stosowanie.

E 180 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożycia skórek serów. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

Antyutleniacze

E 300 Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Ze względów technologicznych coraz częściej stosowany w przemyśle spożywczym. Przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. Uważany za nieszkodliwy.

E 301 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól sodowa kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważany za nieszkodliwy.

E 302 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól wapniowa kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważany za nieszkodliwy.

E 304 Syntetycznie otrzymywane przeciwutleniacze. Pochodne kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważane za nieszkodliwe.

E 306 Naturalny, otrzymywany z olejów roślinnych, przeciwutleniacz. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe.

E 307 Syntetycznie produkowana witamina E. Przeciwutleniacz i substancja wzbogacająca. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.

E 308 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.

E 309 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.

E 310 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Istnieje podejrzenie, że substancja ta utrudnia wchłanianie żelazo. Wszystkie galusany podejrzewane są o możliwość wywoływania alergii. Uważany za nieszkodliwy. Uwaga alergicy.

E 311 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 310. Uważany za nieszkodliwy.

E 312 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E310. Uważany za nieszkodliwy.

E 315 - kwas izoaskorbinowy

E 320 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby i powstawanie wrzodów dwunastnicy. Przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organizmie. BHA podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. Odradza się częste spożywanie.

E 321 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 320. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 322 Naturalny, roślinny emulgator i przeciwutleniacz pozyskiwany z olejów: sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego. Występuje w żywych komórkach. Uważany za nieszkodliwy.

E 325 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu mlekowego)U noworodków może prowadzić do zaburzeń przemiany materii, jeśli system trawienny nie został jeszcze dostatecznie wykształcony. Dotyczy to tylko formy D(-) kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt występuje nieszkodliwa postać (pochodna kwasu L(+) mlekowego).

E 327 Syntetyczny regulator kwasowości. Związek wapnia i kwasu mlekowego. Patrz E 270. Uważany za nieszkodliwy.

E 327 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu mlekowego)

E 330 Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger). Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.

E 331 Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole sodowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe.

E 332 Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole potasowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe.

E 333 Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole wapniowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe. ,

E 334 - kwas winowy; nieszkodliwy

E 335 Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole sodowe kwasu winowego. W dużych dawkach działają przeczyszczająco. Uważane za nieszkodliwe.

E 336 Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole potasowe kwasu winowego. Znane także jako kamień winny. Działają przeczyszczająco. Uważane za nieszkodliwe.

E 337 Naturalny, roślinny regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Sól sodowo-potasowa kwasu winowego. Działa przeczyszczająco. Patrz E 334. Uważany za nieszkodliwy.

E 338 Przeciwutleniacz i regulator kwasowości. W dużej dawce może upośledzać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Duże spożycie fosforu może prowadzić do osłabienia kości i odkładania się wapnia. Odradza się częste spożywanie.

E 339 zakłóca trawienie (sól sodowa kwasu ortofosforowego)

E 340 Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory i regulatory kwasowości. Sole potasowe kwasu ortofosforowego. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie.

E 341 zakłóca trawienie (sól wapniowa kwasu ortofosforowego)

E 350 - jabłczan sodu

E 351 - jabłczan potasu

E 352 - jabłczan wapnia

E 353 - kwas metawinowy

E 354 - winian wapnia

E 355 - kwas adypinowy; podejrzany

E 356 - adypinian sodu

E357 - adypinian potasu

E 363 - kwas bursztynowy

E 380 - cytrynian amonu

E 385 - wersenian wapniowo-sodowy

Emulgatory

E 400 Naturalna, roślinna substancja zagęszczająca, żelująca i do powlekania otrzymywana z glonów morskich. Może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia, żelaza, manganu i cynku. W przypadku regularnego spożycia może dojść do obniżenia poziomu składników mineralnych w organizmie. Odradza się częste spożywanie

E 401 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól sodowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.

E 402 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól potasowa kwasu algi- nowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.

E 403 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól potasowa kwasu algi- nowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.

E 404 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, stabilizator i substancja żelująca. Sól wapniowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.

E 405 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, emulgator i stabilizator piany. Pochodna kwasu alginowego. Może przekształcać się w glikol propylenowy, wtedy działa jak alergen. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 406 - agar; nieszkodliwy

E 407 Naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z czerwonych glonów morskich. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. W dużych dawkach może ograniczać przyswojenie składników mineralnych (np. potasu) i działać przeczyszczająco. Odradza się częste spożywanie.

E 410 - karob (mączka chleba świętojańskiego); nieszkodliwy

E 412 - guma guar; wzdęcia i kurcze żołądka

E 413 - tragakanta; wypryski skórne

E 414 - guma arabska; alergie

E 415 - guma ksantanowa; nieszkodliwy

E 416 - guma karaya

E 417 - guma taro

E 418 - guma gellan

E 420 - sorbitol; wzdęcia, biegunka, bóle brzucha

E 421 - mannitol

E 422 - glicerol (gliceryna)

E 432 - E 436 - polioksyetylenosorbitany (polisorbitany); nieszkodliwy

E 339. Odradza się częste spożywanie.

E 440a - pektyna; nieszkodliwy

E 440b - pektyna amidowana; nie rozkłada się w organizmie

E 441 - żelatyna

E 442 - fosforan amonu; nieszkodliwy

E 444 - izobutylooctan sacharozy; podejrzany

E 445 - ester glicerynowy żywicy; nieszkodliwy

E 450 Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz

E 451 - trifosforany sodu i potasu; zaburzenia w gospodarce wapniowej

E 452 - polifosforany; zaburzenia w gospodarce wapniowej

E 460 - celuloza sproszkowana i mikrokrystaliczna; nie budzi zastrzeżeń

E 461 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy.

E 462 zakłóca trawienie (związki celulozy)

E 463 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy.

E 464 - hydroksypropylometyloceluloza; nieszkodliwy

E 465 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Uważany za nieszkodliwy.

E 466 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 5 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uwaga alergicy.

E 470a - sole potasowe, sodowe i wapniowe kwasów tłuszczowych

E 470b - sole magnezowe kwasów tłuszczowych

E 471 - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; nieszkodliwy

E 472a - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym; nieszkodliwy

E 472b - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym; nieszkodliwy

E 472c - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym; nieszkodliwy

E 472d - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym; nieszkodliwy

E472e - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym, nieszkodliwy

E 472f - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego

E 473 - estry kwasów tłuszczowych i sacharozy

E 474 - cukroglicerydy (gliceryna poddana estryfikacji z kwasem tłuszczowym i cukrem); nieszkodliwy

E 475 - estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu; nieszkodliwy

E 476 - polirycynolan poliglicerolu

E 477 - estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego

E 477 Syntetyczne emulgatory. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.

E 479b - termicznie utleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych

E 500 - węglan sodu (soda), wodorowęglan sodu; nieszkodliwy

E 501 - węglan potasu; nieszkodliwy;

E 503 - węglan amonu; nieszkodliwy;

E 504 - węglan magnezu; nieszkodliwy;

E 507 - kwas solny;

E 508 - chlorek potasu; działanie przeczyszczające;

E 509 - chlorek wapnia;

E 511 - chlorek magnezu;

E 512 - dichlorek cyny; podrażnienie żołądka;

E 513 - kwas siarkowy;

E 514 - siarczan sodu; działanie przeczyszczające;

E 515 - siarczan potasu; działanie przeczyszczające;

E 516 - siarczan wapnia; działanie przeczyszczające;

E 517 - siarczan amonu; działanie przeczyszczające;

E 520 - siarczan glinu;

E 521 - siarczan glinowo-sodowy;

E 522 - siarczan glinowo-potasowy;

E 523 - siarczan glinowo-amonowy;

E 524 - wodorotlenek sodu;

E 525 - wodorotlenek potasu;

E 526 - wodorotlenek wapnia;

E 527 - wodorotlenek amonu;

E 528 - wodorotlenek magnezu;

E 529 - tlenek wapnia; nieszkodliwy;

E 530 - tlenek magnezu; nieszkodliwy;

E 535 - żelazocyjanek sodu; w postaci czystej jest trujący;

E 536 - żelazocyjanek potasu; w postaci czystej jest trujący;

E 538 - żelazocyjanek wapnia; w postaci czystej jest trujący;

E 541 - wodorofoforan glinowo-sodowy;

E 551 - dwutlenek krzemu; nieszkodliwy;

E 552 - krzemian wapnia; nieszkodliwy;

E 553a - krzemian magnezu; nieszkodliwy;

E 553b - talk;

E 554 - glinokrzemian sodu; nieszkodliwy;

E 555 - glinokrzemian potasu;

E 556 - glinokrzemian wapnia;

E 558 - bentonit;

E 559 - krzemian glinu (kaolin);

E 570 - kwasy tłuszczowe; nieszkodliwy;

E 574 - kwas glukonowy; nieszkodliwy;

E 575 - lakton kwasu glukonowego;

E 576 - glukonian sodu;

E 577 - glukonian potasu;

E 578 - glukonian wapnia;

E 579 - glukonian żelaza;

E 585 - mleczan żelaza; zaburzenia w przewodzie pokarmowym;

E 620 - kwas glutaminowy; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); s stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;

E 621 - glutaminian sodu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;

E 622 - glutaminian potasu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;

E 623 - glutaminian wapnia; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;

E 624 - glutaminian amonu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;

E 625 - glutaminian magnezu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;

E 626 - kwas guanylowy; zmienia się w kwas moczowy;

E 627 - guanylan sodu; zmienia się w kwas moczowy;

E 628 - guanylan potasu; zmienia się w kwas moczowy;

E 630 - kwas inozynowy; zmienia się w kwas moczowy;

E 631 - inozynian sodu; zmienia się w kwas moczowy;

E 632 - inozynian potasu; zmienia się w kwas moczowy;

E 633 - inozynian wapnia; zmienia się w kwas moczowy;

E 634 - rybonukleotydy wapnia; zmienia się w kwas moczowy;

E 635 - rybonukleotydy sodu; zmienia się w kwas moczowy;

E 640 - glicyna;

E 900 - dimetylopolisiloksan;

E 901 - wosk pszczeli; nieszkodliwy;

E 902 - wosk kandelilla; nieszkodliwy;

E 903 - wosk karnauba; nieszkodliwy;

E 904 - szelak; nieszkodliwy;

E 912 - ester kwasu montanowego;

E 914 - wosk polietylenowy utleniony;

E 938 - karbamid; nieszkodliwy;

E 939 - argon; nieszkodliwy;

E 940 - hel; nieszkodliwy;

E 941 - azot; nieszkodliwy;

E 942 - tlenek azotu; nieszkodliwy;

E 948 - tlen; nieszkodliwy;

E 950 - acesulfam K (acetosulfam);

E 951 - aspartam; nieszkodliwy z wyjątkiem chorych na fenyloketonurię;

E 952 - cyklaminiany; podejrzany;

E 953 - izomaltina;

E 954 - sacharyna; podejrzany;

E 957 - taumatyna; nieszkodliwy;

E 959 - neohesperdyna; nieszkodliwy;

E 965 - maltitol; działanie przeczyszczające;

E 966 - laktitol; działanie przeczyszczające;

E 967 - ksylitol; działanie przeczyszczające;

E 999 - ekstrakt kwilai (mydłoka);

E 1105 - lizozym; podejrzany;

E 1200 - polidekstroza;

E 1201 - poliwinylopirolidyna;

E 1202 - poliwinylopolipirolidyna;

E 1404 - skrobia utleniona; podejrzany;

E 1410 - fosforan skrobiowy;

E 1412 - fosforan diskrobiowy;

E 1413 - fosforylowany fosforan diskrobiowy;

E 1414 - acetylowany fosforan dikrobiowy; nieszkodliwy;

E 1420 - skrobia acetylowana; nieszkodliwy;

E 1422 - acetylowany adypinian diskrobiowy; nieszkodliwy;

E 1440 - skrobia hydrokypropylowana;

E 1442 - hydroksypropylowy fosforan diskrobiowy;

E 1450 - sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego;

E 1505 - trietylocytrynian;

E 1518 - triacetyna;

3 komentarze:

  1. podziwiam bardzo bardzo przydatne informacje, zaraz zapisuje na dysk zbiór wszystkich "E" w jednym miejscu, swietna robota Dott ;)
    LT

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam sie calkowicie
    Sto

    OdpowiedzUsuń
  3. wielkie dzięki za taka encyklopedie :)
    inah

    OdpowiedzUsuń