sobota, 14 czerwca 2014

Świetna Kokosowa Brioszka z masłem orzechowym bez cukru!

Na dworze super pogoda a w domu rozchodzi się zapach cudnej brioszki! Nawet mój maluch zrezygnował z opcji snu i pilnuje aby się czasem nic nie spaliło ;-)






 




Ostatnimi czasy próbuje odstawić wszelki biały cukier, korzystam więc z przepisów które nie są oparte na tej białej słodkości. Pierwsze parę dni jest zawsze najtrudniejszych więc dla osłody poszperałam w przepisach i po połączeniu paru wegańskich hitów, wyszła mi oto cudna brioszka. Bardzo delikatny posmak kokosowy oraz słodkość pochodząca z Agawy - po prostu niebo w gębie ;) Musicie spróbować!

Kokosowa Brioszka z masłem orzechowym bez cukru (wegańska)

 Składniki:
- 360 g mąki
- 30g świeżych drożdzy
- 1/4 kubka letniej wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- puszka mleka kokosowego 400ml
- 1/4 szklanki agawy lub miodu ( nie wegański)
- 10 łyżeczek masła orzechowego bez cukru






Do dużej miski wsypujemy mąkę przez sito, robimy otwór do którego wlewamy letnią wodę i pokruszone drożdże. Odstawiamy na 3 minuty.


Olej kokosowy rozpuszczamy i wlewamy lekko ostudzone do miski, dodając sól wyrabiamy powoli ciasto. Stopniowo dodajemy mleko kokosowe TYLKO 1/2 puszki aż ciasto będzie dobrze odchodzić od ręki. 
Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy najlepiej w ciepłe miejsce na ok 30min - aby powiększyło swoją objętość. 

 Dużą tortownice wykładamy papierem do pieczenia, smarując tłuszczem aby papier był dopasowany.



Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 9-10 części. Każdą kulkę rozpłaszczamy i nadziewamy łyżeczką masła orzechowego bez cukru. Zaklejamy w kulkę i układamy do formy zaczynając od środka. Nadziewamy resztę kulek i przykrytą ścierką formę odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10-15 min. Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni Celciusza.



Syrop z Agawy i resztę mleka kokosowego mieszamy razem. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Mieszanką zalewamy bułeczki i wsadzamy do piekarnika na 40min w 185 C, można po 30 min zmniejszyć na 170 C aby się zbyt szybko nie przypiekły.Dodatkowo można posypać bułeczki sezamem, orzechami, makiem etc.



Po 40 minutach wyciągamy naszą brioszke i czekamy aż lekko przestygnie. Życzę smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz