piątek, 28 czerwca 2013

Kuskus, feta, awokado i orzechy ! zdrowie na talerzu !!

Dzisiaj podziele się z wami przepisem na sałatke którą poprostu uwielbiam! Jest ona super sycąca, smaczna a do tego ma mnóstwo witamin. Staram się robić ja raz na 2 tygodnie (taka porcja starcza spokojnie na 3 dni chyba że wpadną znajomi :) ). Polecam gdyż robi sie ją szybko i można ją jeść zarówno na zimno jak ciepło :)





Pyszna sałatka z kuskusa i awokado

Skladniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 2 szklanki bulioniu wegetarianskiego lub grzybowego (ja dałam grzybowego)
- 3 średnie pomidory lub 10 mini koktajlowych
- garść orzechów (mogą być laskowe, włoskie lub migdały nie solone!)
- 1 awokado
- 70g sera feta
- garść swieżej bazylii
- garść szczypioru lub zielonej cebulki
- oregano
- pieprz (u mnie cayenne)
- 1 łyżka soku z cytryny

Kaszę kusku wsypac do miski i zalać gorącym bulionem. Przykryc i odstawić na minimum 10 minut. Pokroić pomidory, posypać pieprzem, oregano i wsadzić do piekarnika w 180 stopniach na 10 minut. W tym czasie posiekac orzechy na ćwiartki i po 10 minutach pieczenia posypać pomidory i włożyć do piekarnika na kolejne 5-7 minut. Awokado obrać, pokroic na drobną kosteczke i zmieszać z zaparzoną kaszą kuskus. Bazylie i szczypior posiekać, dodać do kaszy. Upieczone pomidory z orzechami zmieszać z kaszą i na końcu dodać pokrojony w małą kostke ser feta i skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

Sałatka gotowa! smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz