Pokrzywa wielu z nas kojarzy sie na pierwszym miejscu z bólem, pieczeniem i swędzeniem z czasów dzieciństwa kiedy niekoniecznie celowo trafialiśmy na ukryte pośród innych roślin kłujące zielone listki. W większości przypadków właśnie te wspomnienia działają wręcz odpychająco na myśl o użytku tej rośliny w codzienny życiu. Chciałabym przedstawić co nieco informacji o właściwościach tej cudownej rośliny.
Trzy super cechy pokrzyw:
1. Rosną praktycznie wszędzie - oczywiście zbieramy je z jak najbardziej 'czystych' od spalin miejsc, najlepiej w lasach lub na łące daleko od drogi.
2. Bardzo szybko się mnożą - w przeciwieństwie do innych ziół rosną jak 'na drożdżach' i prawie nigdy nie ma ich 'za mało'
3. Są całkowicie darmowe - o ile mamy ochote w piękny dzień, wziąść pare rękawiczek i przejść się na spacer, to nie musimy za nie płacić. Oczywiście w aptekach jak i w drogeriach kosmetycznych są do kupienia produkty na bazie pokrzyw za które czasem musimy zapłacić sporą sume.
Jak zbieramy?:
- W czystym miejscu
- Przed kwitnięciem (kiedy kwitnie nie jest już tak wartościowa)
- Z dużych pokrzyw zrywamy tylko górne listki, małe zbieramy w całości
- Nie jemy łodyg i dużych części pokrzyw
Do czego nam te pokrzywy? Przedewszystkim są bardzo zdrowe dla naszego organizmu. W dzisiejszych czasach niestety bardzo często nie zwracamy uwagi na braki witamin w naszym organizmie a cały dzień po za domem i dodatkowe zajęcia zmuszają nas do jedzenia podobnych, wygodnych i szybkich potraw. Rozumiem całkowicie ten styl życia bo sama kiedyś byłam w nim uwięziona, jednak problemy zdrowotne otworzyły moje oczy na proste, szybkie zdrowe i w dużej mierze tanie posiłki po których nie odczuwam zgagi, bóli zólądkowych czy zwykłego przemęczenia.
Wzięłam pod uwagę pokrzywy gdyż jestem w piątym miesiącu ciąży i szczególną uwage zwracam na połączenie składaników tak aby utrzymać prawidłowy poziom żelaza, wapnia i potasu w organizmie nie tylko dla tego małego urwisa który wciąż daje mi popalić kopiąc w żebra ;) ale również dla siebie. Kilka dni temu poszłam ze znajomymi na spacer do pobliskiego lasu i olśniło mnie że właśnie jest sezon na piękne pachnące aż z daleka pokrzywy i wtedy też postanowiłam wypróbować kilka nowych przepisów kulinarnych z użyciem pokrzyw. Zanim jednak narobie wam smaków na te wegetariańskie potrawy rozpisze dokładnie walory zdrowotne niedobrych kłujących pokrzyw które przez ostatnie dni poraziły mnie troche 'prądem' :P
Właściwości Pokrzywy Zwykłej:
- Zawiera łatwo przyswajalne mikroelementy: wapń, potas, fosfor,żelazo, jod - które pomagają w prawidłowej pracy metabolizmu
- Zawierają witaminy B2, K i C
- Oczyszcza organizm z toksyn oraz kwasu mlekowego
- Poprawia stan cery, włosów i paznokci (wystarczy sprawdzić skład kosmetyków lub witamin do kupienia w aptekach)
- Superlektyna UDA hamuje rozwój patogenów
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Działa antybakteryjnie i antywirusowo
- Obniża poziom cukru we krwi - zalecane szczególnie u cukrzyków
- Duże ilości żelaza zapobiegaja anemi, niedokrwistości i słabemu krzepnięciu krwi.
- Zwiększa ilość hemoglobiny i erytrocytów usprawniając krążenie i wydolność organizmu
- Wspomaga trawienie
- Zapobiega wrzodom żołądka i jelit
- Oczyszcza zatoki i pomaga pozbyć się flegmy z dróg oddechowych
- Wykorzystywane w leczeniu prostaty oraz zapalenia dróg moczowych
- Działanie przeciwgrzybiczne i bakteriobójczo
- Łagodzi obrzęki i skórcze oraz pomaga przy bólach reumatycznych
- Oczyszcza krew - lekkie działanie moczopędne
- Liście i korzeń pokrzywy obniżają ciśnienie krwi i działają antyalergicznie
Pokrzywy jak widać mają więc różnorodne zastosowanie nie tylko w medycynie ale i w ogrodnictwie. Z pokrzyw robi się naturalną odżywke - kompost do podlewania zarówno kwiatów jak i sadzonek warzywnych czy ziołowych. Wystarczy świeże pokrzywy wsadzic do pojemnika z deszczówką na kilka dni po czym podlewać nią kwiaty.
Również bardzo polecaną jest naturalna odżywka - płukanka do włosów na bazie wody lub octu, ale chyba każdy z nas w dzieciństwie mył włosy szamponem pokrzywowym :)
Nie będe sie rozpisywać na temat użytku tej rośliny w produkcji tkaniń chociaż wykonane z jej włokien były bardzo trwałe i przewiewne. Są one również odporne na grzyby i pleśnie. Wciąż wykorzystuje sie je w połączeniu z innymi materiałami na przykład wełną.
OKEJ ale sie rozpisałam :) czas na troche ślinotoku! Przez ostatnie kilka dni chodziłam codziennie z moją psiną do lasu po świeże pokrzywy. Ugotowałam kilka dań aby stworzyć Pokrzywowe Menu wegetariańskie ale zarówno bardzo dietetyczne bo po co nam zbędne ilości tłuszczu i dodatkowe kilogramy? :) Przepisy pochodzą z różnych miejsc jednak wszystkie zostały zmienione i odchudzone w moim stylu co nie znaczy że nie są pyszne. Moim Faworytem jest Spaghetti z pokrzyw, szpinaku i awokado! Zobaczcie sami. Wszystkie zdjęcia robiłam na bieżąco zanim rzuciłam się na talerz :)
Pyszna Bogata w Żelazo Zupa - Krem z
Pokrzyw i Szpinaku! (3 porcje)
50 gram szpinaku
20 sztuk młodych pokrzyw
2 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
400ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek
Bulion wegetariański
Kilka listków świeżej bazyli
Pieprz ( sól do smaku opcjonalnie)
Przygotowanie:
Listki mlodych pokrzyw płuczemy pod
zimna wodą. Płuczemy szpinak i obieramy ziemniaki. Cebule i czosnek siekamy na
drobno i smażymy na oliwie (lub dusimy na 200ml bulionu wegetariańskiego).
Dodajemy pokrojone w kostke ziemniaki, dolewamy 400ml wody z bulionem (lub
kolejne 200ml w przypadku duszenia cebuli) i gotujemy aż ziemniaki bedą
miekkie. Dodajemy szpinak i pokrzywe, doprawiamy pieprzem i opcjonalnie
posypujemy posiekana świeżą bazylią. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Dokladnie
blendujemy na krem. Można podawaj z pieczywem lub chrupkim według smaku.
Jajecznica z pokrzywami:
10
sztuk młodych pokrzyw
1
łyżeczka oliwy z oliwek
0,5
cebuli
pieprz
i sól
Listki pokrzyw parzymy wrzątkiem.
Cebulę kroimy w kostkę i razem z pokrzywami przesmażamy na oliwie. Kiedy cebula
się zrumieni, dodajemy jajka, doprawiamy całość pieprzem i solą. Ciągle
mieszając smażymy jajecznice do czasu uzyskania porządanej konsystencji.
Naleśniki z pokrzyw i szpinaka z
serem feta.
Składniki
Ciasto na naleśniki (4 sztuki)
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki mleka(temperatury
pokojowej)
1/4 szklanki wody( temperatury
pokojowej- może być gazowana)
1 jajko
szczypta soli
Farsz
70-80 g liści pokrzyw
150-200 g szpinaku baby
1/2 kostki fety
3 ząbki czosnku
pieprz do smaku
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta bazylii (opcjonalnie)
Naleśniki
Wsypujemy do miski mąkę, dodajemy
mleko, wodę, jajko i sól i dokładnie miksujemy. Patelnię rozgrzewamy i
smarujemy wacikiem umoczonym w oleju lub smażymy bez oleju w przypadku patelni
ceramicznej. Chochelką wylewamy ciasto na patelnie i rozlewamy je na kształt
kółka.
Smażymy z jednej i drugiej strony na
lekko złoty kolor.
Farsz
Obrywamy z pokrzywy same listki,
następnie sparzamy je wrzątkiem i przelewamy zimną wodą. Dokładnie odciskamy i
drobno kroimy. Szpinak płuczemy i kroimy drobno.
Na oliwie chwilę dusimy posiekany
drobno czosnek i cebule. Wrzucamy pokrzywę i szpinak i dusimy na niewielkim ogniu
przez kilka minut, dodajemy pieprz i bazylie. Ściągamy z kuchenki i dodajemy
pokruszoną fetę mieszając dokładnie z resztą farszu. Nakładamy na usmażone
naleśniki smarując całą powierzchnie i zawijamy jak krokiety.
Pasta twarogowa z Pokrzywą
10 sztuk pokrzyw
4 rzodkiewki
0,5 cebuli
1 łyżka śmietany
sól i pieprz
Przygotowanie:
Twaróg rozdrabniamy ze śmietaną za pomocą widelca. Listki pokrzyw obieramy i sparzamy wrzątkiem po czym płuczemy pod bieżącą wodą. Odciskamy i siekamy na drobne kawałeczki. Cebulę i rzodkiew kroimi na małą kostke. Do twarogu dodajemy pokrzywy i sól z pieprzem – dokładnie mieszamy, następnie dodajemy pozostałe warzywa i rownież mieszamy. Podajemy na pieczywie lub chrupkim.
Spaghetti z pokrzywy, szpinaku i
awokado.
300
g makaronu (np. Spaghetti lub penne)
1
awokado
1
ząbek czosnku
3 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
2
- 3 kawałki marynowanej papryczki jalapeno
10
listków bazylii (2 łyżki suszonej opcjonalnie)
duży
kubek listków młodego szpinaku
duży
kubek listków swieżej pokrzywy
50
g sera feta
Przygotowanie:
Makaron wrzucić na wrzącą i osoloną wodę, ugotować al dente. Zmiksować
obrane i pokrojone awokado, czosnek, sok z limonki, papryczkę jalapeno, listki
bazylii, opłukany i osuszony szpinak oraz sparzoną gorącą wodą pokrzywe,
doprawić solą i pieprzem.
Makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka dodać mus z awokado i
delikatnie wymieszać. Podawać z pokruszonym serem feta i listkami bazylii
(opcjonalnie).
Wiosenny kuskus
100
g kaszy kuskus
400
g wody
350
g szparagów
3-4
ząbki czosnku
oliwa
z oliwy
Na
pesto:
3
łyżki posiekanych liści pokrzywy
2
łyżki posiekanych liści mięty
3-4
łyżki oliwy
2
łyżki soku z limonki
1-2
łyżki płatków migdałowych lub pestek dyni
1
łyżka parmezanu (opcjonalnie)
sól,
pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowujemy pesto. Gałązki
pokrzywy polewamy wrzątkiem osuszamy, oddzielamy listki, siakamy je razem z
miętą i miksujemy z oliwą i sokiem z limonki, doprawiamy. Na końcu dodajemy płatki
migdałów lub pestki dyni i parmezan. Delikatnie mieszamy.
Przygotowujemy kaszę. Do zdjętej z
gazu wrzącej wody wsypujemy kaszę,przykrywamy ja na okolo 10 min aż nasiąknie i
cała woda się wchłonie a kasza będzie kremowa.
Fasolę szparagową kroimy na mniejsze
części i podduszamy na oliwie z czosnkiem.
Dodajemy pesto do kaszy i mieszamy
dokładnie.
Na końcu, tuż przed podaniem łączymy
ze szparagami. Posypujemy serem. Podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz